LEAD-IN

Report: The revival of an inspiring Europe - De transformatie is nog maar net begonnen


EU Smile2

The revival of an inspiring Europe - De transformatie is nog maar net begonnen

De wereld gaat door turbulente tijden. De digitale transformatie haalt iedere dag krantenkoppen. In Europa is er de vrees dat het continent wordt weggedrukt door de opkomst van Azië en de tech-giganten uit de VS. Dit is al te voorbarig, zo klonk het op een debat georganiseerd door LEAD-IN. De transformatie is nog maar begonnen. En Europa beschikt nog wel over enkele troeven.


Steeds vaker rijzen vragen over de positie van Europa op het wereldtoneel. Terwijl de ene partij het project looft, spreekt de andere van een verzwakte grootmacht. Waar bevindt Europa zich werkelijk? Welk soort leiderschap heeft het nodig om zichzelf te heruitvinden?

Het antwoord op die vragen vormt de inzet van een gesprek waarbij vijf gezaghebbende stemmen in discussie gaan met elkaar.

‘The revival of an inspiring Europe- New leaders on the block’ zette experts uit diverse sectoren en landen tegenover elkaar: Marc De Vos (Director Think Tank Itinera), Peter De Keyzer (Managing Partner Growth Inc., former economist BNP Paribas Fortis), Jürgen Ingels (CEO Smartfin Capital and co-founder B-Hive Europe), Saskia Van Uffelen (CEO Ericsson Belux and Digital Champion België), Peter Van Rompuy (Member of Flemish Parliament), Michael Bartholomew (Senior advisor to Google, Facebook and the international law firm Squire Patton Boggs / owner consulting company Bartholomew Advisors). Moderator was Leonard Schrank (Chairman The American European Community Association, former CEO Swift). Het debat werd mogelijk gemaakt met actieve steun van Diligent, wereldleider in board portals.

‘Wanneer gesproken wordt over digitale transformatie, denkt tachtig procent van de mensen aan technologie, robots, drones, ... maar het gaat veel meer om leiderschap dan om technologie’, aldus Saskia Van Uffelen. ‘En’, voegt ze toe, ‘aan die digitale transformatie moeten we nog beginnen’.

‘De digitale transformatie gaat in essentie niet om technologie, maar om een transformatie van hoe toegevoegde waarde gecreëerd wordt’, aldus Van Uffelen. ‘Er moet een nieuwe klantensegmentatie komen. De concurrentie zal niet langer alleen uit dezelfde sector komen. Bedrijven moeten hun aanbod herformuleren en tonen waar voortaan hun toegevoegde waarde zit.’

Dit vraagt zeer wendbare organisaties, die op korte termijn kunnen omschakelen. Werknemers én managers moeten andere competenties hebben, 65% van de jobs vandaag zal er over drie jaar totaal anders uitzien. Voor Saskia Van Uffelen gaat het om veel meer dan technologie, hoewel iedereen daarop gefocust is.

Innoveren, dan reguleren

De Amerikaanse deelnemers aan het debat, Leonard Schrank en Michael Bartholomew, stellen zich vragen bij de neiging van Europa om strict te reguleren. ‘Eerst innoveren, dan pas reguleren’, is hun motto. Schrank stelt ook een gebrek aan ondernemerszin vast.

Volgens politicus Peter Van Rompuy is er wel evolutie. Ook in Europa beseft men de noodzaak aan verandering. De financiële middelen worden vrijgemaakt, de violen worden op elkaar afgestemd.

Jürgen Ingels ziet de wereld veranderen, van de oude verticale structuren van bedrijven naar horizontale structuren, of ecosystemen waarin specialisten samenwerken. Dé vraag voor de toekomst, volgens Ingels, is dan ook hoe men zich inpast in dergelijke ecosystemen. Mensen moeten zich focussen op datgene waar ze goed in zijn, daarin de beste proberen zijn. En zo samenwerken met anderen. Ook bedrijven en zelfs regio’s moeten deze logica hanteren. Regio’s in Europa zouden zich moeten specialiseren in specifieke activiteiten en zo een cluster van bedrijven en specialisten opbouwen.

Van Uffelen en Ingels zien kansen voor Europa, in bijvoorbeeld het gebruik van blockchain-technologie of in het optimaal (en ethisch) gebruik van data.

Er is ook wel nood aan nieuw leiderschap, waarbij de toekomst actief wordt voorbereid. Te veel mensen zetten nog de hakken in het zand: politici, de academische wereld, en ook de top van de economische wereld. Aan de top van al te veel bedrijven stelt men dat ‘het wel zo’n vaart niet zal lopen’, of vindt de CEO dat dit ‘iets voor mijn opvolger’ is. Ook de financiële markten moeten veranderen, zij moeten bedrijven waarderen op basis van hun innovatie, in plaats van op de kwartaalcijfers. Alleen zo is langetermijnperspectief mogelijk.

Dirk De Wilde

 

Herbeleef het event hier.